Lubimy zielone…
2020-03-16
Zapomniany i nie doceniany Jarmuż
Jarmuż jest bogactwem witamin i składników mineralnych. zawiera witaminę A, B1, B2, C, E i K, dostarcza nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a jego częste wizyty w kuchni pomogą m.in. wzmocnić odporność. Sporządza się z niego koktajle, zupy, zapiekanki, Pesto, a nawet chipsy, czasem trzeba naprawdę się natrudzić, by wrócić do domu z naręczem pięknych, karbowanych liści. Czasem trzeba się natrudzić, aby go znaleźć, ale zdobyć jarmuż naprawdę warto!
Jest rośliną z rodziny kapustnych – liście mogą być postrzępione lub gładkie, mogą też przybierać przeróżne kolory, aż po intensywny fiolet, co oprócz kariery kulinarnej zapewniło jarmużowi miano rośliny ozdobnej. Najlepsze walory smakowe osiąga po przymrozkach, kiedy część jego charakterystycznej goryczki ustępuje pola wykształcającym się cukrom. To wartościowe, jesienne warzywo. A jak sprawdzić, który najbardziej będzie nam smakował? Skoro jest trudno dostępny , można go wyhodować samemu! Roślina ta ma bardzo niewielkie wymagania i chętnie przyjmie się w uprawie. Warto podjąć wysiłek, a w zamian otrzymamy warzywo charakteryzujące się bogactwem witamin i składników mineralnych. Oprócz witamin dostarczy nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a jego zastosowanie podbuduje odporność.
Przygotowanie sałatki według własnego pomysłu, to przyjemność połączona z dbałością o zdrowie. Z liści jarmużu warto wykroić łodygi, a pozostałe, delikatniejsze części porwać na mniejsze fragmenty i zalać, wrzątkiem na chwilę, po czym przepłukać jarmuż zimną wodą i odstawić do osuszenia. Dodając inne składniki i dobierając odpowiedni dressing, można komponować niezliczoną ilość sałatek. Samo zdrowie!
Jarmuż jest bogactwem witamin i składników mineralnych. zawiera witaminę A, B1, B2, C, E i K, dostarcza nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a jego częste wizyty w kuchni pomogą m.in. wzmocnić odporność. Sporządza się z niego koktajle, zupy, zapiekanki, Pesto, a nawet chipsy, czasem trzeba naprawdę się natrudzić, by wrócić do domu z naręczem pięknych, karbowanych liści. Czasem trzeba się natrudzić, aby go znaleźć, ale zdobyć jarmuż naprawdę warto!
Jest rośliną z rodziny kapustnych – liście mogą być postrzępione lub gładkie, mogą też przybierać przeróżne kolory, aż po intensywny fiolet, co oprócz kariery kulinarnej zapewniło jarmużowi miano rośliny ozdobnej. Najlepsze walory smakowe osiąga po przymrozkach, kiedy część jego charakterystycznej goryczki ustępuje pola wykształcającym się cukrom. To wartościowe, jesienne warzywo. A jak sprawdzić, który najbardziej będzie nam smakował? Skoro jest trudno dostępny , można go wyhodować samemu! Roślina ta ma bardzo niewielkie wymagania i chętnie przyjmie się w uprawie. Warto podjąć wysiłek, a w zamian otrzymamy warzywo charakteryzujące się bogactwem witamin i składników mineralnych. Oprócz witamin dostarczy nam żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, kwas foliowy, błonnik, luteinę i wiele innych. Zawiera silne przeciwutleniacze i związki o właściwościach przeciwnowotworowych. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a jego zastosowanie podbuduje odporność.
Przygotowanie sałatki według własnego pomysłu, to przyjemność połączona z dbałością o zdrowie. Z liści jarmużu warto wykroić łodygi, a pozostałe, delikatniejsze części porwać na mniejsze fragmenty i zalać, wrzątkiem na chwilę, po czym przepłukać jarmuż zimną wodą i odstawić do osuszenia. Dodając inne składniki i dobierając odpowiedni dressing, można komponować niezliczoną ilość sałatek. Samo zdrowie!
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2020