Piwo domowe dla początkujących
2020-03-16

Jaki sprzęt będzie potrzebny do uwarzenia złotego trunku?
- 20 litrowy garnek
- termometr (do 100 stopni)
- wiaderko
- mniejsze wiaderko z otworami w dnie, służące jako sitko
- duże wiadro z kranem lub fermentor z rurką fermentacyjną i kranikiem
- butelki z ciemnego szkła
- kapslownica i kapsle
- wężyk
- pirosiarczyn potasu
- areometr
- mieszadło
- chmiel
- słód ześrutowany, czyli wykiełkowane ziarno zbóż (przeważnie jęczmień), w procesie zacierania, wydobędzie się z niego cukier, który zostanie przefermentowany i przetworzony przez drożdże na alkohol etylowy
- drożdże piwne
Zacieramy
- Zacieramy słód, czyli wsypujemy słód do garnka i zalewamy wodą o temperaturze 40 stopni w stosunku 1 do 3-4.
- Taką mieszankę podgrzewamy do 62 stopni i utrzymujemy przez 30 minut (pilnujemy temperatury mierząc ją termometrem) – w tym momencie następuje zacieranie słodu.
- Po pół godzinie temperaturę podnosimy do 71 stopni i znów utrzymujemy ją przez 30 minut.
- Po pół godzinie temperaturę podnosimy do 78 stopni i utrzymujemy ją już tylko przez 10 minut.
- Zatrzymujemy działanie schładzając całość – na tym etapie zacieranie jest zakończone – cukry złożone zostały rozbite na cukry proste i wyekstrahowane do wody.
- Oddzielamy wcześniej wygotowany syrop od młóta (młóto to części stałe słodu, które nie przeszły do wody) -mniejsze wiaderko, to z otworami w dnie wkładamy do większego wiaderko z kranikiem.
- Wlewamy do mniejszego wiaderka cały zacier.
- Po kilku minutach odkręcamy kranik i odsączoną brzeczkę odlewamy do garnka.
- Odcedzone młóto zalewamy delikatnie gorącą wodą i wypłukujemy resztki cukru.
Podgrzewamy brzeczkę do wrzenia i gotujemy około godziny. Na początku warzenia dodajemy porcję chmielu (dla uzyskania smaku goryczki). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy 2 porcję chmielu (dla chmielowego aromatu). Brzeczkę szybko schładzamy intensywnie mieszając (chłodnicą spiralną wstawioną do garnka lub wstawiając garnek do zimnej wody). Szczelnie zamknięty fermentor z przelaną do niego brzeczką można chłodzić całą noc na balkonie.
Fermentujemy
- Zanim przelejemy brzeczkę do fermentora musimy go oczywiście zdezynfekować. Po całkowitym wystudzeniu brzeczki możemy dodać suche rozdrobnione drożdże.
- Po tygodniu fermentacji otrzymujemy zielone piwo, które można przelać do butelek, butelki muszą być czyste i zdezynfekowane.
- Do każdej butelki dodajemy 2-5 gram cukru, wlewamy piwo i kapslujemy.
- Piwo nalewamy do 2 cm od krawędzi szyjki.
Piwa możemy skosztować już po 2 tygodniach, jednak aby nabrało prawdziwego smaku powinniśmy je pozostawić w butelkach na około 2 miesiące. Przygotowane samodzielnie piwo może postać w piwnicy nawet rok. Kosztowało trochę pracy, więc otwórzmy je na naprawdę wyjątkową okazję.
Pokaż więcej wpisów z
Marzec 2020